Wednesday, 14 December 2011

DEBAT HUDUD PAS YANG PANJANG 04

  • Danial Azamuddin Khairud-din memang dah ada orang yang bagi pemahaman ni kepada PM. PM pun ada penasihat hal-ehwal Agama Islam kat pejabatnya. Tengok, aku cakap benda yang betul, kalau kita tak faham, memang kita akan argue benda tu dengan penuh emosi. Aku tak cakap yang aku ni memang mahir dalam hal ni. Aku dah cakap aku baru blajar basic punye.
    Ahad pada pukul 1.41 pagi · 
  • Danial Azamuddin Khairud-din Dari dulu lagi kami tak pertikaikan pasal hudud ni. Kami cuma pertikaikan macam mana manusia nak jalankan undang2 ni
    Ahad pada pukul 1.42 pagi · 
  • Arman Danial samada kita fhm atau x ttg hukum ni bukan alasan utk menolak hukumNya kerana kita hambanya kalau dh rs x fhm g la belajar
    Ahad pada pukul 1.42 pagi ·  ·  4
  • Ukhwah Muslimah insyallah besok sy akan wat note tntg dalil2 dan ayat AL QURAN yg mengitiraf hudud itu hukum ALLAH S.W.T
    Ahad pada pukul 1.43 pagi ·  ·  1
  • Naidi Nid klu saudara btul2 nk cari bukti hudud ni dlm al-Quran,nape saudara sndr x cari al-Quran (wlupn dh de org bg tau surah pe)????saudara kate blaja Islamic law,xkn x blaja ayat2 al-Quran @ hadith2 yg berkaitan dgn law????......skang ni,pe yg aku nk smpaikn,kite laksanakn dlu (dh brape kali nk ulang ni???)....klu risau sgt cara nk laksanakn,nape x rujuk Sunnah Rasulullah SAW????...sama2 renungkn
    Ahad pada pukul 1.43 pagi ·  ·  2
  • Arman Danial cuba lihat arab saudi dn beberapa bahagian daerah di indonesia yg melaksanakan hukum hudud br kita boleh fhm ttgnya
    Ahad pada pukul 1.44 pagi · 
  • Anugerah Insani banyaknya pahala akhi muammar dpt mlm ni..sesuai dgn mlm pnuh barakah gerhana bulan ni..juz semata2 nk tegakkan syiar islam..syabas akhi krn b'susah pyh amek kitab suci Allah tu smata2 nk bg bukti kat akhi dotdotdot tu..syabas akhi..moga kita semua drahmati Allah d mlm pnuh barakah ini..hukum Allah ttp no.1..allahuakbar~
    Ahad pada pukul 1.44 pagi ·  ·  4
  • Muammar Qaddafi td ko suh cari ayat dalam quran,dah cari dah,jadi sebaiknya sambung hujah yg berkaitan,awat ko bawak masuk cerita ad org nasihat pM ttg agama lak...ko nak putar belit ea?
    Ahad pada pukul 1.44 pagi ·  ·  3
  • Muammar Qaddafi haa..tabik la gn ko danial,sebijik cam pemimpin ko.... putar belit no wahid
    Ahad pada pukul 1.46 pagi ·  ·  2
  • Ukhwah Muslimah harini sy suka hujah2 yg bernas dr muammar dn naidi...alhamdulillah berhujah dgn dalil dan bukti yg nyata...
    Ahad pada pukul 1.46 pagi ·  ·  1
  • Danial Azamuddin Khairud-din adeh....tak habis la sembang pasal benda ni. Aku cuma bagi fakta je pasal penasihat tu. Okey pasal pemotongan tangan ni, memang jelas potong kat mana....okey no doubt about that, tapi satu soalan yang penting, macam mana nak tentukan yang kawan yang mencuri tu berhak dipotong tangannya?
    Ahad pada pukul 1.47 pagi · 
  • Arman Danial macam mahkamah sebelum nk jatuh hukum kan ada perbicaraan utk buktikan kesalahan sebegitu juga hukum hudud ada hisab nye dn mcm2 la perkiraan bukan main tangkap then terus potong tgn ke apa, hukum Allah itu adil dan telus
    Ahad pada pukul 1.49 pagi ·  ·  2
  • Adam Kamal hurm..saudara Naidi Nid, untuk melaksanakan sesuatu undang-undang, kita memerlukan suara majoriti..sekiranya bangsa lain seperti Cina dan India tidak bersetuju Hukum Hudud dilaksanakan, mana mungkin ia dilaksanakan..jika kita melaksanakan hukum ini dan ia hanya berjalan untuk orang Islam saja, ini adalah suatu kezaliman..bagaimana kita ingin menunjukkan contoh sebuah negara Islam apabila jenayah yang dilakukan bersama, orang Islam dipotong tangannya manakala orang bukan Islam tidak dipotong tangannya..ini tidak menepati matlamat sebenar hukum Allah Taala..hukum Allah adil dan saksama..kalau salah dan terbukti mencuri, orang Islam dan orang bukan Islam itu mesti kena potong tangan..ini dikatakan adil dalam menghukum..begitu juga bab zina dan rogol..maka peranan suasana kondusif ini perlu diambil kira..pelaksanaan hudud bukan perkara yang boleh dibuat main-main..undang-undang sedia ada (konvensional) tidak boleh sama sekali digunapakai apabila hudud dilaksanakan dan disandarkan pula kepada hukum Allah sedangkan hukum Allah itu sendiri sudah cukup sempurna..kalau nak laksana Hudud Allah, laksanakan untuk semua.. :)
    Ahad pada pukul 1.50 pagi · 
  • Anugerah Insani biasalah akhi muammar..lawyer kan..dh jd kelaziman bab putar alam ni..cuba tnya dia dh buka belum quran tu..ya ukhti ukhwah muslimah..sy pun sokong 500% hujah depa tanpa ragu2 dan was2...k lah,hudud tetap no.1..selamat b'khusuf suma..nk doa byk2 mlm ni agar hudud dpt dlaksanakan scara mnyeluruh d malaysia tnh airku yg tcinta ni..amin ya rabb.. ~ayuh semua sama2 jihad fisabillillah..Allahuakbar!wassalam..
    Ahad pada pukul 1.50 pagi ·  ·  2
  • Puteri Nur Islam kalau nak sanakan hukum/undang2, kita kena ikut Allah.. bukan suara majoriti.. wallahu'alam :P
    Ahad pada pukul 1.51 pagi ·  ·  7
  • Puteri Nur Islam ‎*laksanakan
    Ahad pada pukul 1.51 pagi · 
  • Muammar Qaddafi lah,x blaja ea dalam law syarat nya? ehe.. pertama Akil baligh
    Ahad pada pukul 1.52 pagi ·  ·  1
  • Ukhwah Muslimah isk2..ada lg menambah...dh terang akhi muammar dan naidi bgi jawapan...biak pi lah kafir2 2..yg penting hudud mesti wat.
    Ahad pada pukul 1.52 pagi ·  ·  1
  • Danial Azamuddin Khairud-din tu la yang aku maksudkan, proses mencari kebenaran, bukan main potong je. Kadar kecurian pun kena ambil kira gak. Sebab tu aku cakap dari awal tadi, jika nak guna hudud, banyak benda kena ambil kira dan ubah.
    Ahad pada pukul 1.53 pagi · 
  • Muammar Qaddafi kedua tidak dipaksa mana mana org
    Ahad pada pukul 1.53 pagi · 
  • Muammar Qaddafi ketiga,pencuri bukan mak atau ayah atau abg terdekat..
    Ahad pada pukul 1.54 pagi · 
  • Danial Azamuddin Khairud-din Aku nak sapa2 yang boleh bagi aku valid reason why hudud mesti dilaksanakan walau apa pun situasinya

No comments:

Post a Comment